BIO  /  switch to English

The best thing that music can do is create awareness.
 

Brian Clifton (°Antwerpen 1962 als Dirk Thyssens), pseudoniem van Dirk Pilaet, is een Belgisch filmcomponist met internationale faam en erkenning. Hij maakte zich als autodidact en muzikale duizendpoot erg verdienstelijk in langspeel- en telefilms, evenals in tv-series, kortfilms, musicals, theaterproducties, commercials en game soundtracks.

Tijdens zijn tienerjaren ging Brian, onder impuls van buurman, componist en pianovirtuoos-pedagoog Marinus de Jong, privé in de leer bij componist Luc Van Hove, die hem de technische bagage meegaf van de klassieke harmonie. Ondertussen beoefende multifunctioneel musicus Clifton 'eigenhandig' piano, percussie, gitaar en orkestdirectie. Verwant aan collega's Vangelis en Hans Zimmer kreeg hij geen academische vorming: "The one thing in music that nobody can teach you: how to write a catchy melody."

Zijn eerste professionele stappen zette Brian niet in de richting van de toenmalige BRT, maar in Londen, waar hij en toenmalig partner en arrangeur Steve Willaert de kans kregen samen te werken met legendarisch Beatlesproducent Sir George Martin aan de soundtrack van The Mission. Een labiele situatie bij productiefirma Goldcrest sloeg deze opportuniteit helaas aan diggelen. Via Lord David Puttnam - toenmalig Columbia Pictures' CEO in Los Angeles - belandde Brian wel voor meer dan een decennium in Hollywood. Daar kruisten Maestro's Ennio Morricone en Jerry Goldsmith zijn pad. Hij vond er zijn belangrijkste mentors in.

Naar het voorbeeld van favoriete grootmeesters Debussy, Ravel en Stravinsky ontwikkelde Clifton een persoonlijke klankkleur die zeer ritmisch slalomt tussen sterk melodische ontwikkelingen. Met de 'oefening baart kunst'-regel voor ogen trainde hij zich in het maken van muziek onder beeld, "want elke filmcomponist begint eerst met filmmuziek te schrijven i.p.v. muziek voor de film" en van die fout wilde Brian af.

Blinkerproducent Rudi Van den Bossche bracht Brian in contact met jeugdauteur Marc de Bel. Eensgezindheid tussen beide over de mogelijkheden om fantasierijke verhalen met dramamuziek kracht bij te zetten, zette hen op een vruchtbaar pad van exploratie, waaronder de eerste Vlaamse rockmusical voor de jeugd, De Kriegels, bewerkt door actrice-regisseur Lulu Aertgeerts. Zij opende Cliftons' oren voor musicals en voor het componeren van songs met een dramafunctie.

Brians muziek werd recent nog in de Nederlandse bioscopen fel gesmaakt door de langspeler Bobby en de Geestenjagers, die nu in preproductie is voor een Hollywoodremake. Zijn bekendste tune is inmiddels misschien wel de Voetbal Hymne, een groot symfonisch klinkend thema geschreven voor 's werelds populairste sport, te horen bij aanvang van elke Jupiler Pro League match. Ook het clublied van Racing Genk, een van de leidende teams, prijkt op zijn palmares. Voor dat Anthem greep Brian terug naar zijn ervaringen als rockdrummer om een catchy shuffle-rock meezinger te componeren, met een op het lijf geschreven tekst van zijn vaste lyricist John Hoelen.

Kersvers van Brians hand is de soundtrack voor de veelbelovende Hollywood langspeelfilm Everything But A Man, geschreven en geregisseerd door Nnegest Likké en geproduceerd door Steven J. Wolfe, voor wie hij ook de muziek componeerde van Bird Of Prey (met Jennifer Tilly, Richard Chamberlain & Lesley Ann Warren in de hoofdrollen).

Cliftons veelzijdigheid ("in samenspel met mijn hdhd", grapt hij graag) stelt hem in staat, of beter, verleidt hem constant te experimenteren met de meest uiteenlopende stijlen. Tegelijk heeft deze allround componist gaandeweg een eigenzinnig muzikaal universum gecreëerd waardoor zijn werk, wanneer hij genoeg vrije hand krijgt, toch uitgesproken kenmerken vertoont. Een eclectisch idioom als het ware dat allerhande invloeden harmonieus laat versmelten en ze naar een climax drijft: meestal een episch gevoel, zelfs wanneer intiem, catchy melodisch, ritmisch en altijd een combinatie van akoestische orkestratie met electronics. Voor veel regisseurs en producenten betekent dit krachtige samenspel dan ook de gedroomde meerwaarde bij de realisatie van hun projecten.

Brian is sinds geruime tijd ook gastdocent aan het RITS - School of Arts.